Wegańskie naleśniki tylko z dwóch składników

by Maria Chudy
Naleśniki z dwóch składników… Czy to możliwe? Skoro o tym piszę to widocznie tak, haha.
Od jakiegoś czasu nie jem, czy bardziej nie piję mleka. Ogólnie, nie jem laktozy. Mogłabym robić normalne naleśniki i zastępować mleko wodą, ale moja siostra nie może jajek, więc zostaje tylko opcja wegańskich.

Ten przepis, który wykorzystałam, to chyba najprostszy wegański, jaki może być. Z mąkami i mlekami, można eksperymentować. Ja robiłam na mleku sojowym i mące pszennej, ale polecam też na mleku ryżowo-migdałowym lub kokosowo-ryżowym 🙂
Naleśniki wychodzą bardzo delikatne i puszyste. Nie rozpadają się i można je łatwo zginać.
 
SKŁADNIKI:
2 szklanki mleka roślinnego •
1,5 szklanki mąki •
1. Oba składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy lub blendujemy.
2. Smarujemy patelnię odrobiną oleju i czekamy aż się rozgrzeje.
3. Nalewamy chochelkę ciasta i smażymy chwilę z jednej i drugiej strony.

 

You may also like

0 comment

czytanie.naprawde.uzaleznia... 26 lutego, 2017 - 4:48 pm

Nie wierzę, że to może być takie proste 🙂 Może w końcu i mi coś wyjdzie . Już wiem co będzie na poniedziałkowe śniadanko. Dzięki za pomysł.

Reply
Marysia Chudy 26 lutego, 2017 - 5:02 pm

Też nie wierzyłam, ale jednak jest możliwe 😀
Nie ma sprawy, smacznego! :*

Reply
Darriska 26 lutego, 2017 - 5:07 pm

Uwielbiam naleśniki,a te klasyczne domowe mi się już przejadły,post idealnie dla mnie!
Aż muszę spróbować haha bo zdjęcia kuszące❤

Reply
Rude Dziecię 27 lutego, 2017 - 3:09 pm

Wow, muszę spróbować ❤❤❤❤❤

Reply
Rude Dziecię 27 lutego, 2017 - 3:10 pm

Wow, muszę spróbować ❤❤❤❤❤

Reply
Marysia Chudy 27 lutego, 2017 - 3:17 pm

Smacznego! 😀

Reply
Unknown 27 lutego, 2017 - 3:30 pm

O mniam! Szybko i prosto, to lubię 🙂

Reply
Marysia Chudy 27 lutego, 2017 - 3:32 pm

Ja też 😀

Reply
Marysia Chudy 27 lutego, 2017 - 3:32 pm

Polecam!

Reply
Unknown 27 lutego, 2017 - 3:58 pm

Jak mi wyjdą, to wyślę zdjęcie 🙂
https://nati-jest-fit.blogspot.com

Reply
Marysia Chudy 27 lutego, 2017 - 4:04 pm

Ooo super! Mam nadzieję, że Ci wyjdą 😀

Reply
Jarosław Cieśla 27 lutego, 2017 - 6:08 pm

Woooow powiem ci że mnie zaskoczyłaś pomysłowością tego przepisu, nigdy nie próbowałem, na pewno są smaczne.

Zapraszam na mój nowy wpis
http://mytruetherapy.blogspot.com/2017/02/damski-bokser-ogarnij-sie.html

Reply
Marta 27 lutego, 2017 - 9:20 pm

Uwielbiam naleśniki, ale kompletnie nie potrafię ich smażyć >.<

Reply
Ayuna 28 lutego, 2017 - 9:46 am

Przepis dla mnie! Szybki, tani, zdrowy i tylko dwa składniki 😀 Ja bardzo lubię mleko migdałowe, może zrobiłabym na takiej bazie takie naleśniki 🙂
pozdrawiam cieplutko myszko :*

Reply
Marysia Chudy 28 lutego, 2017 - 4:59 pm

To polecam spróbować 😀

Reply
Marysia Chudy 28 lutego, 2017 - 5:00 pm

Te się bardzo łatwo smażą. Spróbuj, bo myślę, że z nimi sobie poradzisz 😀

Reply
Marysia Chudy 28 lutego, 2017 - 5:01 pm

Też właśnie lubię takie szybkie i łatwe przepisy 😀 Na migdałowym, wychodzą świetne!
Pozdrawiam i dziękuję za ten cudowny wpis o mnie! ♥

Reply
westolia 28 lutego, 2017 - 5:38 pm

Jako osoba z nietolerancją laktozy strasznie cieszę się widząc takie przepisy, bo nie dość, że są proste, to wreszcie mogę z nich skorzystać! Na pewno będę zaglądać z nadzieją na więcej dań bez laktozy 🙂

czytelnicze-recenzje.blogspot.com/

Reply
Nikola 28 lutego, 2017 - 8:32 pm

Szybko i prosto a to najważniejsze 🙂
Pozdrawiam, mój blog.

Reply
Wooho 28 lutego, 2017 - 9:27 pm

jakie to proste haha 😀 ciekawe czy tez takie dobre jak zwykle nalesniki 😀

http://wooho11.blogspot.com/ – Jeśli mogłabym prosić o kliknięcie w linki w nowym poście byłabym bardzo wdzięczna <3

Reply
chillout 1 marca, 2017 - 4:47 pm

Kurcze, i pomyśleć że wykorzystałaś tylko 2 składniki:D Chętnie spróbuję !
http://uglyographyy.blogspot.com

Reply
Marysia Chudy 1 marca, 2017 - 7:42 pm

Na pewno będzie więcej 😀

Reply
Marysia Chudy 1 marca, 2017 - 7:45 pm

Zdecydowanie!

Reply
Marysia Chudy 1 marca, 2017 - 7:46 pm

Ja nie widzę jakiejś większej różnicy, ale to też zależy od mleka jakie weźmiesz, bo na ryżowym, to będzie czuć, ale też są pyszne.

Reply
Unknown 2 marca, 2017 - 1:45 pm

Może w końcu nauczę się robić porządne naleśniki ;D
Bardzo dziękuję za taki prosty przepis i dzięki Tobie wiem, co będę jadła na kolację, tak na kolację 🙂
Pozdrawiam, kochana :*

blogtylkodlamnie.blogspot.com

Reply
Ka Wa 2 marca, 2017 - 5:03 pm

Trafiłam na Twojego bloga dzięki Ayunie, miała rację masz super bloga ! A ja muszę spróbować zrobić te naleśniki , akurat mam mleko sojowe w domu …tylko mąka pszenna wypadła ostatnio z mojego jadłospisu zobaczymy czy wyjdzie na innej 😉
Obserwuję i zapraszam do siebie – kikawww.blogspot.com 🙂

Reply
Marysia Chudy 3 marca, 2017 - 3:21 pm

No to smacznego 😀

Reply
Marysia Chudy 3 marca, 2017 - 3:21 pm

Cieszę się, że przepis, przypadł ci do gustu 😀

Reply
Marysia Chudy 3 marca, 2017 - 3:23 pm

Dziękuję bardzo! :* Ayuna też ma świetnego bloga 😀 Nie wiem jak wyjdzie na innej mące, ale też mam zamiar spróbować :))

Reply
Izabela Wieczorek 3 marca, 2017 - 3:58 pm

Idealny na poranki w stylu 'zapierdzielam do szkoły i nie mam czasu na nic, ABSOLUTNIE nic, wiec niech ktoś rzuci we mnie chlebem, bo jestem głodna'! ^^
http://oponiew.blogspot.com/

Reply
Pandora 5 marca, 2017 - 10:12 am

Na pewno wypróbuję 🙂
Mój Blog

Reply
Marysia Chudy 5 marca, 2017 - 1:34 pm

Też tak mam, dlatego bardzo lubię ten przepis 😀

Reply
Unknown 5 marca, 2017 - 3:35 pm

Wyglądają przepysznie! Muszę je zrobić 🙂

http://jowitamichalowska.blogspot.com/

Reply
Rebellious Anne 8 marca, 2017 - 2:01 pm

super przepis 🙂 obserwuje i pozdrawiam! 🙂

Reply
Marysia Chudy 8 marca, 2017 - 3:50 pm

Dziękuję, również pozdrawiam :*

Reply
Black Shadow 10 marca, 2017 - 10:13 pm

Naleśniki wyglądają bardzo smacznie. Nigdy nie próbowałam robić ich bez mleka. Kiedyś skorzystam z tego przepisu 🙂
http://take-a-pencil-and-draw-world-of-race.blogspot.com/

Reply
Andzia There 12 marca, 2017 - 12:23 pm

Muszę tego spróbować, ja mam uczulenie na laktoze więc wiele rzeczy które lubię nie mogę jeść…:/

Proszę wpadnij do mnie i daj znać czy podobają Ci się zdjęcia z nowego posta 🙂

Reply
Marysia Chudy 12 marca, 2017 - 12:30 pm

W takim razie polecam ten przepis, bo naprawdę są podobne do zwykłych 🙂

Reply
Marysia Chudy 12 marca, 2017 - 12:34 pm

To ja mam tak samo :/

Reply
Altea Leszczyńska 13 marca, 2017 - 4:39 pm

To fantastycznie, że przeszłyście na weganizm! Ja, po 24 latach wegetarianizmu rok temu również przeszłam na weganizm. Muszę wypróbować ten przepis, bo zawsze mi się rozlatują naleśniki.
http://altealeszczynska.blogspot.com

Reply
Marysia Chudy 13 marca, 2017 - 6:11 pm

Wow, 24 lata to calkiem sporo 😀 Te się nie rozlatują :))

Reply
Poezja i Interpretacje 23 marca, 2017 - 8:17 pm

Uwielbiam naleśniki! Trzeba wypróbować 🙂

Reply
Marysia Chudy 23 marca, 2017 - 8:23 pm

Trzeba trzeba 😀

Reply
Laura 25 lutego, 2020 - 10:22 pm

Ja i moje dzieci pijemy mleko, kupuję głównie to z https://najlepszewkuchni.pl/produkty i szczerze mówiąc, to nie wyobrażam sobie z niego zrezygnować.

Reply

Leave a Comment