Tęczowe babeczki

by Maria Chudy
Cześć 🙂
Dzisiejszy post będzie poświęcony babeczkom, które zrobiła Zuza 😀

• Do zrobienia babeczek potrzebne będą: 
– 2 szklanki mąki pszennej
-pół szklanki cukru
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół szklanki oleju
– jajko
– szklanka mleka
– łyżeczka aromatu waniliowego
– foremki do muffinek
• Do kremu potrzebne będzie:
– 250 g serka mascarpone
– 150 ml śmietanki kremówki
– pół opakowania galaretki w proszku cytrynowej lub agrestowej
( mogą też być barwniki spożywcze)
• Do dekoracji potrzeba:
– żelki- kolorowe paski ( np. zozole )
– pianki ( najlepiej białe )
Przygotowanie ciasta…
 
1. Najpierw wszystko wsypujemy do miski.
2. Dokładnie mieszamy.
3. Napełniamy foremki ciastem…
4. i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni.
5. Po ok. 15- 20 min.sprawdzamy patyczkiem czy są dobrze upieczone,
( po wyjęciu patyczek musi być suchy )
gotowe babeczki wyjmujemy z pieca.
Przygotowanie kremu…
 
Kremówkę ubijamy na sztywno następnie dodajemy do niej serek i galaretkę.
( śmietana musi być dobrze schłodzona, a galaretka lekko barwić krem )
Delikatnie mieszamy.
Dekoracje rozkładamy na babeczkach tak jak jest pokazane na zdjęciach…

 

  SMACZNEGO!

You may also like

0 comment

Anonymous 23 listopada, 2015 - 4:45 pm

fajne 🙂
miłego dnia-Olien 🙂

Reply
Unknown 26 stycznia, 2016 - 3:51 pm

Super Post 🙂

Reply

Leave a Comment