BEZGLUTENOWE PANCAKES

by Maria Chudy
Wszyscy kojarzą, że jak jest coś bezglutenowego, to będzie oznaczało, że jest niedobre, suche… po prostu niejadalne. Też często trafiam na niesmaczne jedzenie bez pszenicy, a naleśniki czy gofry, to rzadko kiedy się nie łamią. Na szczęście ostatnio udało mi się zrobić orkiszowe pancakes, które nie dość, że są pyszne, to jeszcze elastyczne 🙂

SKŁADNIKI
Znalezione obrazy dla zapytania babeczka favikona 1 szklanka mąki orkiszowej (można dać inną)
Znalezione obrazy dla zapytania babeczka favikona 1 szklanka mleka
Znalezione obrazy dla zapytania babeczka favikona 2 jajka
Znalezione obrazy dla zapytania babeczka favikona 50g stopionego masła
Znalezione obrazy dla zapytania babeczka favikona 2 łyżki cukru
Znalezione obrazy dla zapytania babeczka favikona 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Znalezione obrazy dla zapytania babeczka favikona 2 łyżki oliwy/ oleju
 
SPOSÓB WYKONANIA
1. Wszystkie składniki razem mieszamy tak, żeby powstała jednolita masa.
2. Na suchej patelni, smażymy małe okrągłe placuszki. Kiedy spód się zarumieni, to obracamy na drugą stronę i znów chwilę smażymy.
3. Można podawać z dowolnymi dodatkami (np. syrop klonowy, owoce czy dżem).

 

 

 

 

You may also like

0 comment

Quembec - lifestyle po włosku 8 maja, 2017 - 6:01 pm

Wyglądają smakowicie 🙂

Reply
Kat Reeves 8 maja, 2017 - 6:08 pm

Wyglądają bosko <3 muszę wypróbować przepis

Reply
womaninthemirroruk 8 maja, 2017 - 6:25 pm

Świętnie się prezentują, muszę wypróbować Twój przepis:)

Reply
Ola Wlaźlak 8 maja, 2017 - 7:46 pm

bardzo chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

Reply
Shikatemeku 9 maja, 2017 - 3:59 pm

Ostatnio mój kolega przyniósł do szkoły, świetne są! 😉

Reply
Martyna 10 maja, 2017 - 3:12 pm

Bede musiała wypróbować ten przepis, bo wyglądają naprawdę przepysznie, wiec pewnie musza i tak samo smakować!

Reply
Unknown 10 maja, 2017 - 8:21 pm

Pancakeksy panceksami, ale mnie zaintrygował kolor jaki masz na paznokciach! Co to za kolorek gości?

Reply
Madra Blondynka 10 maja, 2017 - 8:23 pm

Chciałabym umieć tak gotować. Naleśniki wychodzą mi najgorzej… :/
zapraszam do siebie KLIK

Reply
Unknown 11 maja, 2017 - 10:37 am

oo przepis jest świetny! muszę go wypróbować 🙂

http://nouw.com/maajlena/czasem-trzeba-uslyszec-cisze-30026976

Reply
Marysia Chudy 11 maja, 2017 - 8:39 pm

Pudrowy róż, ale to tyle ile mogę powiedzieć, ponieważ nie mam pojęcia jakiej firmy jest lakier :/

Reply
Monika Ozdoba 12 maja, 2017 - 11:34 am

Rajuniu, muszę je spróbować! 😀 Kochana, chętnie dodaję Twojego bloga do obserwowanych i zostaję na dłużej. Zapraszam również do mnie, miłego piątku. Buziaki! 😉

Reply
coosure 13 maja, 2017 - 2:00 pm

Ale bym zjadła, ojj!
Zapisuje sobie! ♥

Reply
exality 13 maja, 2017 - 3:57 pm

smakowicie wygladaja<3
http://www.exality.pl/

Reply
amely rose 14 maja, 2017 - 10:39 am

gosh, this Looks so tatsy 😀
I love pancakes so much – thank you for this recipe, definetly have to try it.

with love your AMELY ROSE

Reply
Unknown 15 maja, 2017 - 8:03 pm

Wyglądają mega pysznie !

Reply
Unknown 15 maja, 2017 - 8:40 pm

Wyglądają mega apetycznie, a uwielbiam takie rzeczy!
Może się skuszę skorzystać z Twojego przepisu 😉

http://livetourevel.blogspot.com/2017/05/moj-tydzien-w-grecji.html

Reply
Marta 16 maja, 2017 - 1:21 pm

Kompletnie nie ogarniam tej mody na bezglutenowość. Nawet gdzieś w sklepie trafiłam na pasującą do mojego zdania koszulkę z dużym słowem "BEZ" i obok niego wymienionymi: cukru, glutenu, sensu. W każdym razie pankejki – z glutenem, czy bez – są pyyycha 🙂
Zapraszam do siebie: KLIK! 🙂

Reply
Jarosław Cieśla 16 maja, 2017 - 2:47 pm

Wyglądają przesmacznie.

Reply
Stylowanka 16 maja, 2017 - 3:32 pm

Super, naprawdę. 🙂 Lubię ciekawe przepisy. Jednak nie rozumiem trochę tego, że większość osób uwzięła się na ten gluten. Nie wszyscy mają nietolerancję glutenu, czyli celiakię. Z chęcią wypróbuję te naleśniki! Warto, skoro są pyszne.

mój blog 🙂

Reply
Stylowanka 16 maja, 2017 - 3:34 pm

Dokładnie! Ścisłą dietę bezglutenową muszą stosować osoby chore na celiakię.

Reply
Mcysiav 16 maja, 2017 - 4:51 pm

Uwielbiam pancakes, bardzo długo ich już nie jadłam więc chętnie zrobię. Ja nie zwracam uwagi na gluten i na szczęście mogę jeść to co chcę 🙂
m-artyna.blogspot.com-KLIK!

Reply
Marysia Chudy 16 maja, 2017 - 4:56 pm

Osobiście nie czuję się dobrze po dużej ilości pszenicy, więc jak mogę, staram się ją zamieniać na inne mąki. Nie z powodu mody, po prostu wolę się lepiej czuć. Nie robi to dla mnie problemu. Nie wykluczam całkowicie z mojego jadłospisu, ale ograniczam.
Akurat przy tych naleśnikach, nie czuć różnicy przy orkiszowej mące :))

Reply
Unknown 16 maja, 2017 - 6:52 pm

Jak apetycznie wygląda ♥

Reply
Nadia 16 maja, 2017 - 7:28 pm

Sliczne zdjecia, a placki – palce lizać! Chętnie bym sporobowala. Post bardzo przydatny szczególnie dla osob nie tolerujacych glutenu – niczym Anna Lewandowska, haha! 🙂
clofl.blogspot.com

Reply
Ayuna 18 maja, 2017 - 8:32 am

Wyglądają pysznie i na pewno takie są! Ja uwielbiam różnego rodzaju pankejki, naleśniki, gofry, placuszki byleby były na słodko 🙂 świetny przepis i na pewno go wypróbuję 🙂 i cieszę się, że zdjęcie z Disneylandu Ci się podobało 😀
pozdrawiam cieplutko myszko :*

Reply
Elwira Charmuszko - spiked-soul.pl 18 maja, 2017 - 10:15 pm

Wyglądają smakowicie! Muszę spróbować tego przepisu 🙂

Mam nadzieję, że wpadniesz również do mnie!
spiked-soul.blogspot.com

Elwira Charmuszko

Reply
Sylwia Aga Matuszyk 19 maja, 2017 - 12:11 pm

O jacie jak to super pysznie wygląda! 😮 Widziałyśmy już jakieś z tych zdjęć na instagramie chyba ^^ Supi! Buziaki kochana ;*

Reply
Marysia Chudy 19 maja, 2017 - 8:00 pm

Dziękuję! 😀
Zdjęcie jest suuuper, naprawdę jeszcze raz dziękuję i również pozdrawiam! ♥

Reply

Leave a Comment